Ett inspekterat stopp har lett till ett välmående Frövi

På BillerudKorsnäs anläggning i Frövi, ett par mil norr om Örebro, produceras förpackningskartong och vätskekartong. En stor anläggning som kräver regelbundet underhåll. BillerudKorsnäs kontaktade Heab i början av december 2017, efter att Byggnads gjort revision på dåvarande underentreprenörer mitt under hösten stora underhållsstopp och funnit att allt var långt ifrån tillfredsställande.

Björn, Arbetsledare infrastruktur, som är ansvarig för underhållsstoppen och beställare av ställningar på Frövi hade ofta lite ont i magen i samband med stoppen. Björn gav Heab chansen att genomföra ställningsmontaget vid ett mindre underhållsstopp. Vi byggde bra ställningar och lösningar till hälften av tiden som Björn var van vid. Heabs platsansvarige Peter Weidenhag såg till att allting flöt på fint och att vi gjorde ett mycket bra jobb på 16 personer. Så pass bra faktiskt att vi fick fortsatt förtroende för arbetet på deras anläggning.

Men när det närmade sig det stora stoppet i höstas så började Björn åter få magont. Han, tillsammans med de flesta kollegor, dubbelkollade att vi följde alla lagar och regler. BillerudKorsnäs visste att Byggnads skulle göra ett återbesök för kontroll av ställningsentreprenören. Byggnads besökte vårt platskontor och krävde bevis på, certifikat och valideringar. Efter rundvandringen blev det några mindre anmärkningar på en specialbyggd ställning och en lyftbock som inte all dokumentation fanns på, men på det hela så var det en klar förbättring från föregående år och BillerudKorsnäs kunde känna sig trygga och pusta ut.

Underhållsstoppet utifrån Heabs synvinkel
Vi hade väldigt lite kännedom om Frövi, vilket innebar mycket förarbete. Vi fick designa ställningar, som skulle byggas i pannor, kokare och andra ställen där vi inte kunde komma in och titta, enbart med hjälp av gamla ritningar. Totalt körde vi dit 14 lastbilar med släp av material. Vi blandade Haki, Layher, Plettac och Burton. BillerudKorsnäs hade estimerat personalantalet till 100-110 personer under stoppveckan. I efterhand kunde konstateras att vi klarade av det på 96 personer – Heabpersonal, svenska och utländska underentreprenörer. Detta ställde höga krav på de sex platssansvariga montörerna, som ansvarade för olika avdelningar och nattskift, att samordna allting.

Björn och BillerudKorsnäs är väldigt nöjda med Heab som leverantör och arbete vi utför. När vi får kommentarer som ”bästa stoppet jag varit med om!” från personalen på BillerudKorsnärs vet vi att vi har utfört ett fantastiskt arbete. Slutet gott - magontet är botat och lugnet återställt!